Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Безпека при роботі на висоті

Робота на висоті завжди супроводжується підвищеним ризиком, тому дотримання правил безпеки є критично важливим. Одним з найпоширеніших інструментів для роботи на висоті є драбина, використання якої вимагає особливої уваги до деталей, щоб уникнути травм або нещасних випадків. Ось основні напрямки безпеки при роботі на висоті з використанням драбини.

Вибір драбини

Перед початком роботи важливо вибрати правильний тип драбини. Драбини, що для виконання робіт притуляються до стіни називаються приставні.  

Є розсувні драбини-стрем’янки , що не потребують вертикальної опорної поверхні. Такі драбини складаються з двох драбин, з’єднаних шарнірно в верхній точці, але вони повинні мати стяжний гак або трос та створювати «трикутник жорсткості».

Драбина має бути призначена для вашого типу робіт та мати відповідну вантажопідйомність. Якщо ви хочете бути впевненим, що драбина витримає вагу працівника, який на цій драбині буде працювати, порівняйте орієнтовну вагу працівника та вантажопідйомність драбини. Типові значення, що бувають вказані на «паспорті» драбини, це 120 кілограмів, 150 кілограмів та 200 кілограм. 

Хочу звернути вашу увагу на те, що драбини підлягають випробуванням статичним навантаженням. Періодичність таких випробувань для металевих драбин визначена як «один раз на 12 місяців» а для дерев’яних як «один раз на 6 місяців». Інформація про проведення випробування повинна бути наведена в прикріпленій до драбини табличці з відміткою про дату наступного випробування та фахівця (якщо у вас є такий) або організацію, яка має право на такий вид робіт.

ВЕМЛ ___  ________________Серт.визн.вимір.можл.ПТ-77/24Драбина-стрем’янка  ІНДАСТРІІнв.№  БК 008186ВИПРОБУВАНО 27.02.2024ДАТА НАСТ.ВИПР. 27.02.2025ПРОТОКОЛ №03/02/24Л

Зверніть увагу на матеріал драбини (метал, дерево, композитні матеріали), що може вплинути на її вагу, довговічність та безпеку в залежності від умов використання.

Перевірка стану драбини

Перед кожним використанням драбину необхідно ретельно оглянути на предмет пошкоджень або дефектів: тріщини, слабкі місця, зношені або пошкоджені сходинки, непрацюючі механізми фіксації. 

Не використовуйте драбину, якщо вона пошкоджена.

Правильна установка драбини

Драбина має бути розміщена на твердій, рівній та стійкій поверхні. Уникайте використання драбини на слизьких, мокрих або нестабільних поверхнях. Переконайтеся, що драбина розташована під правильним кутом – як правило, кут нахилу має становити від 45 до 75 градусів відносно опорної поверхні підлоги. Якщо опорна поверхня має малий коефіцієнт тертя, та існує вірогідність зісковзування опорних башмаків драбини, потрібно, щоб інший працівник страхував (підтримував) драбину.

Використання драбини

Під час використання драбини завжди тримайтеся за неї обома руками і ступайте обережно. Ділюсь корисним досвідом з інструкцій по безпеці праці однієї з європейських країн, щодо безпеки виконання робіт на драбині: «Під час пересування, або виконання роботи на драбині, працівник в будь-який момент часу повинен мати три опорні точки. «Дві руки і нога», або «дві ноги і рука». За такою формулою забезпечено найбільш стійке положення тіла. Та й запам’ятати не складно. Не нахиляйтеся занадто сильно вбік або вперед, щоб не втратити рівновагу. Не стійте на верхніх сходинках, якщо це не передбачено конструкцією драбини. Та якщо для виконання роботи вам потрібно звільнити дві руки, тоді використовуйте лямковий пояс, що має бути відповідним чином зафіксований до будівельних конструкцій..

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ)

При роботі на висоті використовуйте відповідні Засоби індивідуального захисту: шолом, захисне взуття, лямковий або безлямковий пояс або систему страхування від падіння з висоти. Це може запобігти травмам у разі падіння або інших нещасних випадків.

Навчання та інструктаж

Перед початком роботи на висоті переконайтеся, що працівник, якому ви доручаєте цю роботу, має відповідні навички та успішно пройшов інструктаж з безпеки. 

За вимогами нормативно-правових актів з охорони праці в Україні, роботами на висоті визнаються такі, що проводяться на висоті від 1метр 30 сантиметрів від підлоги. Для візуального орієнтиру, що таке 1метр 30 сантиметрів, це висота, на яку піднімається людиня, коли на стіл встановить стілець та стає на таку «піраміду» як на малюнку. Таким чином виконувати роботу заборонено та небезпечно! 

крім того, працівник, що залучається до роботи на висоті, повинен бути придатним для цієї роботи за медичними показниками. Тобто він повинен пройти медичне обстеження відповідно до напрямку виконання робіт на висоті, де в заключенні буде інформація, що даний працівник не має протипоказань для виконання робіт на висоті. Ще такі працівники повинні пройти навчання та скласти іспит на допуск до виконання робіт на висоті з отриманням посвідчення.

Знання правил використання драбини та основних принципів безпеки є ключовими для запобігання нещасним випадкам.

Нагляд і співпраця

Працюючи на висоті, по можливості організуйте нагляд або працюйте в парі, щоб у разі необхідності ваш колега міг сам вам надати допомогу або покликати на допомогу.

Реагування на надзвичайні ситуації

Будьте готові до надзвичайних ситуацій та вмійте користуватися засобами першої допомоги. Знання того, як діяти у випадку нещасного випадку, може врятувати життя.

Дотримання цих основних напрямків безпеки дозволить мінімізувати ризики при роботі на висоті з використанням драбини. Безпека на робочому місці починається з вас, тому завжди дійте відповідально та обережно.

З повагою!

Автор – Юрій Грімович

devkost
devkost
http://kvarc.com.ua

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

We use cookies to give you the best experience. Cookie Policy