Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Про групи з електробезпеки

Все в навколишньому світі розвивається по спіралі і на кожному витку ми проходимо певний етап розвитку. Пройшовши певний етап і, набувши безцінного досвіду, ми стаємо мудрішими, обережнішими, передбачливішими і … ціннішими для суспільства, адже ми можемо застерегти інших від безлічі помилок. А недосконалі помилки – це економія матеріальних засобів, сил, часу, збереження здоров’я та, найголовніше, життя.

Що таке група допуску до роботи в діючих електроустановках? Так, так саме група, а не категорія чи розряд… в даному випадку аналогію можна провести з дитячим садком – ясельна, молодша, середня, старша та підготовча. У ясельній групі ще зовсім нерозумні, які не знають страху і болю і їм треба пояснювати багато разів, що вони можуть впасти, вколотися, обпектися, вдаритися і багато іншого. Вся відповідальність за життя та здоров’я малюків лежить на виховательках та нянечках. Так само, перша група допуску це персонал, що не має достатньо глибоких знань у фізиці і, зокрема, електротехніки і не розуміє небезпеки наближення або дотику до елементів, що можливо перебувають під напругою. Надається перша група допуску (згідно з вимогами Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів – НПАОП 40.1-1.21-98, далі ПБЕЕС) після проведення інструктажу з охорони праці, в якому є розділ електробезпеки. Іспит та видача посвідчення не потрібні. А тепер подумайте – коли вам вперше привласнили першу групу з електробезпеки? … підкажу – у школі, класі так у шостому-сьомому, на уроці фізики, перед проведенням лабораторної з вивчення закону Ома чи іншого закону електротехніки. Як бачите, жодних особливих вимог, вікових чи кваліфікаційних, до працівника для присвоєння першої групи немає. І щоразу ця група допуску надається «з нуля». Натомість, є вимоги до організації робочого місця, воно має бути «без підвищеної небезпеки ураження працівників електричним струмом», а отже вологість повітря та його температура, приведені до нормативних значень, поверхня підлоги, на якій стоїть людина під час роботи, має бути неструмопровідною та відстань між заземленими елементами та тілом працівника обрано так, щоб виключити ймовірність одночасного дотику до інструменту та цих елементів . Відповідальність за дотримання цих вимог та проведення інструктажів покладається, як правило, на керівника відділу, який має бути «на голову вищим» своїх підлеглих у питаннях електробезпеки. Інструктаж з електробезпеки на першу групу повинна проводити особа відповідальна за електрогосподарство або, за його письмовим розпорядженням, особа з числа електротехнічних працівників із групою ІІІ. Сучасні електроприлади та апарати, до користування якими допускаються працівники з першою групою допуску, виготовлені таким чином, що максимально виключено можливість випадкової електротравми.

І, хоча, ПБЕЕП допускають присвоєння працівникам, які виконують роботи із застосуванням електрифікованого інструменту 2-го класу, всього лише першої групи допуску (п.6.7.6.), але іншим документом, Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів (далі ПТЕЕП) до речі Держгірпромнаглядом, який набув чинності у 2012 році, передбачено, що електротехнологічний персонал повинен мати групу допуску не нижче другої. До речі, електротехнологічні працівники – працівники, посада чи професія яких пов’язані з обслуговуванням технологічних процесів, що базуються використання електричної енергії, або з використанням електрифікованого інструменту, переносних електричних машин, електрозварювального устаткування тощо. при виконанні роботи, але не пов’язана з ремонтом та технічним обслуговуванням електрообладнання. (ПТЕЕП п.3.28.).

Під це визначення можна підвести будь-якого працівника, який включає вилку електричного приладу або апарата в розетку, і з його допомогою виконує якусь роботу, і токаря, що виточує з металу деталь на верстаті, і бармена, що видобуває з апельсина сік на електричному соковитискачі та оператора комп’ютерного набору тексту на комп’ютері.

 І ще питання, у кого, у токаря чи у бармена вища ймовірність отримання електротравми.

Тепер повернемося до ПБЕЕС п.п.2.1.3. підпункт 2) ОСОБІМ МОЛОДШЕ 18 РОКІВ НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ НАДАВАТИ ГРУПУ ВИЩЕ ІІ !

Які ж вимоги до працівників із цією групою допуску?

Для отримання груп ІІ-ІІІ працівники повинні:

А) мати чітке уявлення про небезпеку, пов’язану з роботою в електроустановці;

Коментар: для цього вже недостатньо інструктажу, оскільки жодна інструкція не може передбачити всіх небезпечних ситуацій, що виникають при роботі. Працівник повинен чітко розуміти, чим небезпечний електричний струм, які можливі негативні наслідки від різних небезпечних впливів. Як попередити та не допустити виникнення аварій та нещасних випадків. На які фактори навколишнього середовища необхідно звернути увагу під час підготовки робочого місця та під час роботи. Як підстрахуватися у тих чи інших ситуаціях. Освоїти цей обсяг інформації та показати рівень її засвоєння, можна тільки при проходженні навчання на групу допуску з подальшим складанням іспиту.

б) знати та вміти застосовувати на практиці ПБЕЕС та інші правила безпеки в обсязі, що відноситься до виконуваної роботи;

Коментар: обсяг ПБЕЕС, ПТЕЕС та інших правил, що стосується роботи конкретного працівника, найкраще знає, звичайно, безпосередній керівник. І якщо навчання на групу допуску відбувається на підприємстві, то програма навчання максимально оптимізована під конкретні робочі місця. Проте програму необхідно узгодити в теруправлінні Держпраці, оскільки безпосередній керівник добре володіє деталями, але може не бачити ситуацію в цілому, може не знати змісту нових нормативних документів або змін до чинних НПАОП.

В) знати пристрій та обладнання електроустановок;

Коментар: цей пункт вимог необхідно вже диференціювати на ІІ та ІІІ групи окремо.

Для другої групи цілком достатньо загальних знань – що таке струмопровідні та струмопроведучи елементи, що таке заземлення та з яких складових воно складається, як безпечно подати живлення на електроустановку та зняти з неї напругу, а також до якої мережі та яким чином можна підключати дану електроустановку. Самостійно розкривати захисні корпуси електрообладнання та виконувати будь-які роботи на струмопровідних частинах, що знаходяться під напругою, працівники з другою групою допуску не мають права.

Якщо впорядкувати виконання робіт за нарядом, то, члени бригади з групою ІІ та І можуть виходити з розподільчого пристрою (електрощитової) або повертатися на робоче місце – тільки у супроводі члена бригади з групою ІІІ або особи, яка має право одноосібного огляду електроустановок. (ПБЕЕС п.3.6.2.). присвоюється друга група допуску, переважно електротехнологічним працівникам. Для електротехнічного персоналу друга група допуску означає початковий рівень підготовки і працівники з такою групою залучаються тільки для допоміжних операцій: подати, принести, притримати сходи, прокопати траншею для прокладання кабелю тощо.

Підбивши підсумки: друга група електротехнічного персоналу – несамостійна і її присвоюють студентам та учням електротехнічних спеціальностей ще при проходженні виробничих практик або при проходженні стажування на виробництві для працівників, які отримують професію у вигляді виробничого навчання прямо на підприємстві для того, щоб набиратися досвіду як помічника досвідченого колеги.

Для електроустановок напругою понад 1000В стаж роботи в електроустановках напругою до 1000В не зараховується, тому що принципи забезпечення безпеки змінюються: інші проміжки безпеки, обов’язкове використання діелектричних рукавиць, які до речі з категорії основних (в ЕУдо1000В) переходять у категорію додаткових (в ЕУ понад 1000В)  тощо.

Зовсім інший рівень вимог до працівників із третьою групою допуску. Ці працівники вже повинні добре знати схеми устаткування, що обслуговується, компонування і призначення окремих елементів схем, на вигляд вміти відрізняти провідникові матеріали від ізоляційних. Повинні вміти визначити, на яких елементах обладнання є небезпечна напруга, чи вона може раптово з’явитися під час роботи і вміти попередити або запобігти її появі. Ці працівники повинні вміти організувати для себе безпечні умови проведення робіт та вміти вести нагляд за іншими працюючими в діючих електроустановках напругою до 1000В. 

Працівники з третьою групою допуску до самостійного безпечного виконання робіт в електроустановках напругою до 1000В – це звучить гордо та дуже відповідально та посвідчення із зазначенням присвоєної групи допуску у такого працівника під час роботи має бути із собою. А за відсутність посвідчення будь-який з числа прямих начальників даного працівника або контролюючих інстанцій має право не допустити або усунути його від роботи.

Г) вміти практично надавати першу допомогу постраждалим при нещасних випадках, у тому числі застосовувати способи штучного дихання та зовнішнього масажу серця;

Коментар: Що стосується електротравм, необхідно знати, в першу чергу, порядок надання першої домедичної допомоги: спочатку знеструмити потерпілого, а вже потім, за ситуації надавати допомогу. У зонах дії крокової напруги або високовольтних установках без спеціальних засобів захисту або без відключення напруги до потерпілого навіть наближатися не можна. Помилкові, невмілі дії не лише не покращать стан потерпілого, а й можуть призвести до збільшення кількості жертв нещасного випадку. Крім штучного дихання та непрямого масажу серця треба вміти зупинити кровотечу та надати допомогу при опіку. Такі навички неможливо набути лише за теоретичного вивчення матеріалу. Для набуття навичок, необхідні практичні заняття та певний стаж практичної роботи. Стаж мінімально необхідний отримання чергової групи допуску значною мірою залежить від рівня професійної підготовки. У цьому можна переконатися, поглянувши на наступну діаграму: (по вертикальній осі виміряно стаж в місяцях)

Для отримання IV-V груп, до набутих раніше навичок та знань, додається вимога знання компонування електроустановок та вміння організувати безпечне проведення робіт, вміння навчати персонал інших груп Правил безпеки та надання першої допомоги постраждалим від електричного струму.

Четверта група допуску неоднозначна та багатогранна:

-«четверта група допуску до 1000В» має бути у електротехнічного персоналу, який допускається до одноосібного огляду діючих електроустановок до 1000В, а, отже, вміє організувати безпечні умови під час роботи як для себе, так і для інших працюючих поряд;

– «четверта група допуску до 1000В» необхідна адміністративно-технічним працівникам, які керують роботами в діючих електроустановках. Тут є деякі відмінності – у термінах періодичної перевірки знань та підтвердження своєї групи: дивись далі таблицю

персоналМають правоПеревірка знань з електробезпеки на підтвердження групиПримітка
Топ менеджери, начальники великих підрозділів тощоДавати керівні вказівки менеджерам середньої ланкиНе рідше ніж Один раз на три рокиНе мають права безпосереднього керівництва роботами в діючих  електроустановках
Топ менеджери, начальники великих підрозділів тощоДавати керівні вказівки менеджерам середньої ланки та безпосереднім виконавцям роботиНе рідше ніж Один раз на рікмають право безпосереднього керівництва роботами в діючих  електроустановках
Адміністративно-технічний персонал, що безпосередньо керує роботами в електроустановках (майстри, керівники дільниць тощо)Безпосереднє керівництво роботами в діючих  електроустановкахНе рідше ніж Один раз на рікмають право безпосереднього керівництва роботами в діючих  електроустановках, підпорядковується топ менеджерам
Електротехнічний персонал, що безпосередньо працює в діючих електроустановкахБезпосереднє виконання робіт в діючих  електроустановкахНе рідше ніж Один раз на рікмають право безпосереднього виконання робіт та безпосереднього керівництва роботами в діючих  електроустановках, підпорядковується топ менеджерам або адміністративно технічному персоналу
Інспектуюча особаНагляд за безпечним виконанням робіт в електроустановкахНе рідше ніж Один раз на три рокиНе мають права керівництва роботами в діючих  електроустановках

– «четверта група інспектуючої особи» надається особам, які здійснюють нагляд за дотриманням вимог безпеки під час проведення робіт в електроустановках (інженерам з охорони праці, інспекторам та іншим посадовим особам, наділеним відповідними повноваженнями). Перевірка знань не рідше одного разу на три роки. Керівні вказівки безпосередньо до електротехнічного персоналу не дають. Усі помічені недоліки та порушення вказують адміністративно-технічному персоналу в усному чи письмовому вигляді.

– «четверта група до і вище 1000В» присвоюється персоналу, який безпосередньо і самостійно здійснює роботи у високовольтних установках (напругою понад 1000В).

Коментар: у примітці до додатку №1 ПБЕЕП говориться, що стаж роботи та група з електробезпеки в електроустановках до 1000В не враховується щодо мінімального стажу в електроустановках вище 1000В. Отже, можна десять років опрацювати з «четвертою групою допуску до 1000В», а потім, перед присвоєнням п’ятої групи, доведеться попрацювати для набуття практичного досвіду на «четвертій групі до і вище 1000В», але не виключено і «стажування» на третій та навіть на другій групі « до і вище 1000» як допоміжний персонал для набуття певного досвіду.

– про рівень кваліфікації працівників із «п’ятою групою допуску» говорить така вимога ПБЕЕП: для отримання групи V необхідно також розуміти, чим викликані вимоги пунктів Правил безпечної експлуатації електроустановок. Це свідчить про високий рівень професійної підготовки та достатній досвід роботи в електроенергетиці.

Порядок присвоєння груп допуску від третьої і вище можна порівняти з підйомом на гору – не пройшовши одну висоту і адаптуючись на ній, не можна піднятися вище. Це добре видно на наведеній нижче пірамідальній діаграмі.

З повагою!

Автор – Юрій ГРІМОВИЧ

devkost
devkost
http://kvarc.com.ua

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

We use cookies to give you the best experience. Cookie Policy